Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| October 15, 2021

Сдружение "Младежки Глас" България
Scroll to top

Top

Няма коментари

Изтеглете си безплатен наръчник за здравословен начин на живот

Изтеглете си безплатен наръчник за здравословен начин на живот

Национално Сдружение „Младежки Глас” публикува наръчник насочен към здравословния начин на живот. Наръчникът съдържа информация за хранителната пирамида за тийнейджъри, здравни съвети за водата, зеленчуците, плодовете, месото и Е-тата в храните.  Основните елементи, които мотивират са движение и спорт, хигиена, дневен режим и ролята на съня.

Съвременното бързо темпо на живот, претоварената учебна програма, вредните хранителни модели в рекламите и младежките списания имат негативно влияние върху функционирането и развитието на младия организъм. Още повече, че лошите хранителни навици от този период могат да доведат до здравословни рискове за целия по-нататъшен живот.

„Тийнейджърите трябва да открият равновесието между храненето и активните забавления. Времето пред компютъра е хубаво да бъде заместено от 60 минутно движение” се казва в наръчника.

Лесни съвети за правилен прием на вода: носете вода в чантата, дръжте чаша вода на бюрото си, дръжте вода в колата си, заменете една от напитките през деня с чаша вода, сменете една от храните в чинията си с пресен плод или зеленчук, при спорт използвайте всяка пауза за глътка вода.

В наръчника е засегната ролята на въглехидратите, мазнините и белтъчините в човешкия организъм.

Основни грешки при храненето: хронично преяждане /излишните килограми се увеличават, кръвното и холестерола се повишават/. Човек не трябва да яде до усещането за „пълен стомах“, трябва да има от 3 до 5 хранения на ден, без да губи чувството за лекота в организма. До 25 години тялото расте и е подложено на емоционално и физическо натоварване и метаболизмът е бърз, но след 50 години той се забавя и тогава не се нуждае от много калории и големи порции храна.

Грижата за околната среда е отговорност на всеки и хигиената също. Липсата на почистващи навици представлява много сериозен проблем за човечеството, защото се увеличават инфекциите, вирусите и различни заболявания от човек на човек.

Най-доброто време за сън е между 21.00-03.00ч. Умът и съзнанието си почиват най-добре между 21.00 и 23.00ч. Сънят е динамичен период за тялото и мозъка, по време на който протичат многобройни възстановителни биохимични процеси, свързани с нервната, ендокринната, имунната, мускуло-скелетната и храносмилателна система. Нивата на хормона мелатонин се повишават по естествен път и това подобрява имунната ни система и ни предпазва от инфекции, затова сме по-предразположени към настинки, ако не се наспиваме.

Златни правила за здравословен начин на живот: балансирано хранене, движение, качествен сън, добра информираност, живот без стрес, дисциплинираност и постоянство.

Здравословният начин на живот е решение, което не е тъждествено на лишение, диета и задължение. То е осъзнат и избран начин да живеем дните си, наслаждавайки се на начина, по който го правим и на факта, че се грижим за себе си по най-добрия възможен за нас начин.

Наръчникът е изработен на база специалисти и известни авторски книги, които се съчетават в едно добре балансирано четиво за всяка възраст.

Безплатен достъп за изтегляне на дигитален наръчник „Стъпка напред ЗА здравето” ТУК!

Наръчникът е изработен по проект с наименование “Стъпка напред ЗА здравето” на Национално Сдружение “Младежки Глас” по Национална програма за изпълнение на младежките дейности по чл.10а от Закона за хазарта за 2021 г., Направление 3, финансиран от Министерство на младежта и спорта. Договор №25-00-29/22.03.2021г. , НПИМД-Н3-Т4-001/2021.

Напиши коментар