Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| April 25, 2019

Сдружение "Младежки Глас" България
Scroll to top

Top

Няма коментари

Тодор Йосифов: Социалните мрежи са новата съвременна зависимост

Тодор Йосифов: Социалните мрежи са новата съвременна зависимост

Обществените каузи спасяват младежите от различни пороци, това е пътят да управляват живота си сами и да се развиват.

Тодор Йосифов е председател на Национално сдружение „Младежки глас”. Организацията поставя началото на своето съществуване през 2007 година в град Бургас, като към момента в нея членуват около 10 000 младежи. Като  обединение на младите хора в България, сдружението реализира различни  обществени инициативи и кампании, насочени основно към реализация  на потенциала на новото поколение. Една от последните кампании е под надслов „Аз съм НЕзависим”, съвместно с Министерство на младежта и спорта. С нея младите хора от Бургас искат да създадат една различна мотивация за борба над зависимостите. Кои са новите съвременни зависимости и как могат младежите да се откъснат от тях и да пренасочат енергията си в нещо полезно – по тези и други въпроси разговаряме с Тодор Йосифов.  

Г-н Йосифов, работите над една актуална тема – младежите и зависимостите. Какво научихте от кампанията „Аз съм независим“?

Кампанията „Аз съм независим“ е хит в момента сред младите, има огромен интерес. Всъщност това е проект с Министерство на младежта и спорта, който реализира нашата организация „Младежки глас“. През уикенда имахме разположена шатра на Флората, преди известно време имахме друга. Там идват много младежи, които чистосърдечно споделят своите проблеми с различни зависимости. Събитието съвпадна с  Международния ден на младежта – 12 август, по повод на който,  съвместно с Община Бургас, организирахме младежки хепанинг с много  танци, спорт, музика. Представиха се много артисти, включиха се младежи, млади родители, граждани, които бяха на Флора – Бургас. Провеждаме мероприятието на 12 август именно в централата ни в Бургас, защото от тук тръгна всичко, макар и вече да сме национална организация, с клонове в цялата страна.
Има ли доминираща зависимост днес сред  младите?

Не смеем да ги ограничим, но социалните мрежи се оказват една от новите съвременни зависимости. И то не само сред младите хора, както разбрахме в нашата приемна на шатрата. Най-важната подробност, която установихме е, че много млади хора просто искат да споделят с някого на тяхната възраст, да видят как ще реагира, какво разбира под зависимост, какъв съвет би им дал. „Фейс ту фейс“ кампанията се оказва нещото, което най-много им помага. Има, разбира се, и институции, които помагат при конкретни зависимости и хората могат да потърсят специализирана помощ, но се оказва, че за тях е много важно първо да споделят и да разберат дали това е нормално за останалите хора. Социалните мрежи за някои хора, особено по-младите, са вид зависимост, в която те търсят начин да се отърсят. Ние ще направим редица мероприятия по въпроса. Ще има и кръгли маси, подхождаме по различни канали с цел да достигнем до различен таргет. Пуснахме видеоклипове, които да насочат вниманието на младите там,  където могат да намерят проблема, защото нашата цел на кампанията е хората да се замислят от какво са зависими и как могат да го преодолеят. А тези, които не са пристъпили към някаква зависимост, да се замислят дали това изобщо им е необходимо.  Ангажирането в обществени дейности е един от начините да се насочи енергията на младите в правилната посока.

Но постоянно се появяват нови зависимости. Как да се откъснат от тях младите? 

Да, така е, сигурно на ден излизат няколко нови зависимости. Всеки нов порок, нова технология е нова зависимост. Най-важното за нас е младите хора да изживеят живота си, да учат, да се забавляват, да са успешни и реализирани. Нуждата от успешни кадри е една борба със зависимостите. 100% от организацията ни е от доброволци, млади хора, които са тук, борейки се за определена кауза, да помагат. Това е най-голямата борба със зависимостите. Идеята е младежите да си уплътняват времето с нещо смислено и същевременно да се развиват.
Кои са в топ три на най-масовите зависимостите, според Вас?
Традиционните зависимости, които ги има откакто свят светува и откритието за нас – зависимостта към социалните мрежи. Те са създадени като нещо полезно, но самите млади хора идват и споделят, че усещат как се вливат в този живот и изпускат живота около себе си. Онзи ден на шатрата дойде млад, зрял мъж на около 35 години и сподели как като малък е играл с топката пред блока, а сега дъщеря му е на таблета, с  видеоканалите, с онлайн-игрите. Няма и връстници, с които да се заиграе. Да не говорим за тийнейджърите, които сами идват и споделят това, което виждат около тях – приятели, роднини как изпадат в различен тип зависимости. Дали ще са пороци, интернет или нещо, което ги кара да се чувстват непълноценни. Социалните мрежи опредено не носят щастие, ако 20 часа си в нета, вместо с приятели, с познати, на спортните площадки няма как да си щастлив. Интернет е нещо хубаво и полезно, но не и когато се прекалява. За младия таргет това е голям проблем.

Изпреварват ли социалните мрежи традиционните зависимости като алкохол, наркотици?

По принцип вървят успоредно много зависимости. Зависимост е всяко нещо, с което се прекалява. Ние всъщност искаме да покажем на човек пътя, с който той да не бъде зависим, а да управлява живота си сам, да намери пътя сам.
Как го правите?
Хората имат нужда от ангажираност, от кауза. А нашата цел е да насочим вниманието им към техния собствен потенциал, да инвестират в него. Нашата организация е на 11 години, не можем да достигнем до всички, но правим редица мероприятия, а и хората са достатъчно интелигентни. Те се запалват от тази искра. Правим позитивни неща и хората се ангажират и влагат енергията си там.

Намирате ли някакви разлики между БГ-младежта и младите хора от страните в Западна Европа?

От моя опит и контакти бих казал, че няма голяма разлика. Наскоро имахме гости – тийнейджъри от Швейцария, Италия, Турция и др. държави за едно обучение по предприемачество, които бяха възхитени от потенциала на младите хора у нас. Българската младеж по нищо не отстъпва от западната. Потенциалът им не е по-малък от западноевропейските. Младите хора тук са много упорити, работят с хъс. Нашите мероприятия са безплатни и напълно отворени към абсолютно всички младежи в цялата страна, нямаме дори членски внос. Някои подценяват младите – били мързеливи, немотивирани. Това не е така,  напротив – много са работливи. Имаме естествено какво да научим от младежите от други страни, но и те имат какво да научат от нас. Ние сме борбени и с потенциал. Това е голямото ни предимство.

Автор: Вестник “Черноморски Фар” гр. Бургас

Интервю на Ина Петрова.

http://faragency.bg/bg/sotsialnite-mrezhi-sa-novata-savremenna-zavisimost/

Напиши коментар