Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| October 22, 2020

Сдружение "Младежки Глас" България
Scroll to top

Top

ПЛОВДИВ почиства с МГ

ПЛОВДИВ почиства с МГ
„Чистихме основно хора, които по принцип се стремим да не замърсяваме градската и природна среда”. Този извод направиха доброволците  от неправителствената организация „Младежки глас”, които в събота, въпреки поройния дъжд, събираха боклука в „Ротари парка” в комплекс Тракия в Пловдив.
Тъжната констатация те изказаха заради факта, че никой от съседните блокове не слезе да се включи в националната кампания на бТВ „Да изчистим България за един ден”. А именно около сградите 10-те доброволци събраха над 13 чувала боклуци”.
“Намерихме кинескоп, батерии, фасове и различни модели обувки, по които може да се проследи историята на модата”, с шеговито-горчив тон изброи изровените от тревата около блоковете „съкровища” Донка Колева, арт менджър на мол „Галерия Пловдив”. „Тук снощи може би е имало як купон, доста патрончета от алкохол събрахме”, отбелязаха Йонна и Елена от „Младежки глас”.
Младите хора стигнаха до извода, че практиката да се изхвърля боклука през балкона или прозореца все още продължава. Студентът от Пловдивски университет Бекир Челик даде идеята да се организира кампания  „Да поддържаме чисто всеки ден”, вместо веднъж в годината да се събира боклука. „Ние не замърсяваме”, категорични бяха съмишлениците му от „Младежки глас” Иван, Станимир, Борислав. А техният неформален лидер Борис Вълев коментира, че може днешната инициатива да е мотивирала любителите фотографи да щракнат интересни моменти и да изпратят снимки за провеждания в момента фотоконкурс „Пловдив през погледа на младите”.
Студентите от 8-те университета в Пловдив пък се бяха събрали зад Медицинския университет на Младежкия хълм в 09:30 часа. Те чистиха повече от два часа преди да ги спре проливния дъж. “Събрахме достатъчно отпадъци. Сигурен съм, че ако времето беше с нас щяхме да изчистим целия хълм”, гордо сподели Венцислав Атанасов – председател на АМТИИ.
Малко по-нагоре по тепето катерачи се опитваха да изчистят надписа на ВМРО. Екип наmediacafe.bg се сблъска с група чужденци по време на почистването, които старателно събираха мокри кърпички и презервативи. След разговор с тях за кампанията на страната ни останахме приятно изненадани, когато споделиха мнение, че това не е само кампания на България, но и в частност на Земята и всички хора. Затова, където и да се намират доброволците участват в подобни инициативи. “Ние всички сме деца на Земята”, бяха думите на еко-туристите.
Направи ни впечатление и големия брой родители, които бяха излезнали с дечицата си, за да им покажат пример на подръжание и култура и да се включат в почистванията. Малките пловдивчани, с малки ръкавици събирака бирени бутилки и ги носеха при татковците им, които държаха чувалите с боклуци.
По същото време Пловдивския университет заедно Лесотехническия университет организираха конференция “Екологиоята начин на мислене 4”. За него може да прочетете повече ако проследите следващия линк от тук.