Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| September 25, 2020

Сдружение "Младежки Глас" България
Scroll to top

Top

Няма коментари

"Младежки глас" - клон София във Враца за необходимостта от промени в учебните планове

“Младежки глас” – клон София във Враца за необходимостта от промени в учебните планове

Повишаване мотивацията на младите хора за участие в инициативи с обществено значение и необходимостта от промени в учебните планове, за да се поднася информацията по достъпен и интригуващ начин. Това бяха част от темите, засегнати в структурния диалог „Говори Северозападът“, който се проведе в Младежи център-Враца, съобщи Вадим Рошманов, национален координатор на “Младежки глас”.

 
Председателят на сдружението на клон София Димитър Панчев поясни, че в рамките на два дни във Враца са се включили активни млади хора от Враца, представители на РУО, Министерството на младежта и спорта и на неправителствения сектор.
Бившият председател на Ученическия общински съвет -Християн Младенов обобщи основните проблеми на съвременното общество. Повече от десетилетие Моника Янакиева от Министерството на младежта и спорта работи с младите хора от различни краища на България. Според нея липсата на мотивация е основната причина за липсата на активно гражданско общество.
 В хода на дискусия бяха изказани становища на младежите, че повечето преподаватели не работят в името на повишаването на мотивираността им.
 Проблемът е отчетен и от представителите на образователните институции, а към момента много от учителите са включени в програма за повишаване на квалификацията им, която да отговаря на съвременните потребности на младите хора. Ролята на учителя е да обучава и възпитава, но семейството е първоизточник на възпитанието, а в забързаното ежедневие все по-малко родители разговарят с децата си. Не са редки и случаите, в които именно родителите създават грешни представи в децата, които „убиват” мотивацията им. Граждани, представители на институции и неправителствени организации трябва да обединят усилията си, за формиране на правилните модели на мислене. А това може да стане с обща подкрепа, категорични са експертите.
Сдружение „Младежки глас“ – клон София ще проведе още подобни срещи в други области от страната, като през ноември ще бъде в Монтана. Вадим Рошманов допълни, че проектът “Структурен диалог: Говори Северозападът 2018-2-BG01-KA347-048175” се финансира от “Еразъм +” на Европейския съюз.
Като заключение Данаил Петров, част от ръководството на “Младежки глас” – София, поясни, че изводите, проблемите и препоръките, които се констатират по места ще бъдат обобщени в единен документ, който ще бъде внесен за разглеждане в Парламента.

Напиши коментар