Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| May 25, 2020

Сдружение "Младежки Глас" България
Scroll to top

Top

Няма коментари

Младежи се учиха на безопасни мерки в планинско пътешествие

Младежи се учиха на безопасни мерки в планинско пътешествие

Младежи обединени в една обща цел – горски поход за ориентиране със специализиран екип. Планинското пътешествие започна от село Ново Паничарево, Област Бургас. Организатори на похода бяха младите ентусиасти от Клуб “Медия и Общество” към Национално сдружение “МЛАДЕЖКИ ГЛАС”.

Един разказ на Славея Русева – организатор и председател на клуб “Медия и Общество“ и Тодор Тодоров – лектор и член на сдружението:

„Броени часове след като потеглихме с групата, Тодор ни заведе до мястото, където бе първото изпитание – висока пожарна и наблюдателна кула, по която всеки от нас трябваше да се покатери. Част от нас преодоляха страха си от високо и с помощта на останалите от групата смело я преминахме. Там на високо, лектора ни проведе инструктаж за безопасност при преход в горски райони. Запозна ни с животинския и растителен свят типичен за района. Той беше се подготвил и с подходяща литература. Планинският поход продължи по предварително зададен маршрут. По пътя ни показа доста интересни растения и ни започна с полезните им приложения. Натъкнахме се на пресни следи от сърна, чакал и лисица, както и на глиган, който видяхме да преминава в близост от нас. Крайната ни точка беше схлупен в гората красив водопад. След като отпочинахме и наляхме вода директно от водопада се отправихме към началната точка. Водачът ни този път ни въведе в дивите не обходени горски хълмове. Показа нагледно как да се ориентираме в местности със и без маркировка. На места нямахме възможност да преминем, но с желание и общи усилия успяхме да излезем от гората невредими, макар и доста изтощени. Мероприятието ни зареди с настроение и удовлетворение от преминатите премеждия“.

Целта на похода беше в един ден да се проведе лекция и практика при преход в горски райони – безопасност, подготовка и основи при ориентация в непозната местност.

Водачът и лектор Тодор Тодоров ориентира групата по избран предаването от него маршрут за преход. Нагледно показа методи за ориентация, за палене на огън в полеви условия и приготвяне на храна. Група от 10 млади хора се запознаха със заобикалящият животински и растителен свят, и опасностите, които крие природата.

 

Напиши коментар